Betonciré

Wat is betonciré?  

Betoncire is een verzamelnaam voor betoncire, mortex microcement, betonstuc. Er zijn heel veel verschillende systemen die verkocht worden onder de naam betoncire wat dus eigenlijk staat voor een afneembare, waterdichte betonstuc. Er zijn ondertussen veel vergelijkbare producten op de markt die betoncire genoemd worden maar er zijn grote verschillen in kwaliteit, waterdichtheid en uitstraling. Dus laat je goed informeren.  

Betoncire is al jaren heel erg populair als afwerklaag voor verschillende doeleinden en niet meer weg te denken in interieurland.  

Zoals hierboven al aangegeven staat betoncire in zijn algemeenheid voor een waterdicht en goed afneembaar stucwerk, met als toevoeging een mooie pure maar wel gladde uitstraling met vaak een wolkerige beleving en is met name gemaakt van kalk en/of cement mengsel met een resin of kunstof menging  

Resin is een mengsel van gemalen steen (vooral marmer, graniet of opestone) met vloeibaar kunsthars. Het is een voegloze vervanging voor bijvoorbeeld tegels en kan bij restylingen en/of renovatie zelfs ook over de bestaande tegels worden geplaatst. Het is toepasbaar in elke ruimte in en rondom je woning of bedrijfspand, zelfs in de natte cel van de badkamer en als terras of als zwembadbekleding. Door de resin toevoeging is betoncire flexibel en zal uit zichzelf niet scheuren en werkt zelf tot op zekere hoogte scheuroverbruggend.  

Je kunt uiteraard niet met een afwerklaag een huis bij elkaar houden. Dus daarom is het uiteraard belangrijk dat de ondergrond ook stabiel is.  

Betoncire wordt vooral toegepast op vloeren, wanden, trappen, plafond, meubels en zwembaden. Ook is onze betoncire uitermate geschikt voor keukenbladen en keukenfronten. Het is een enorm sterk en flexibele afwerking en de levensduur van het product is enorm hoog.  

betonciré
Betonciré

Waarom is betonciré zo gewild?  

Betoncire is zo gewild omdat het een rustig naadloos beeld geeft en het is daardoor makkelijk in onderhoud aangezien je geen voegen hebt. Betoncire is enorm flexibel, waardoor het erg scheuroverbruggend is. Als betoncire in een natte ruimte wordt toegepast heeft het door de voeg loosheid een stuk minder kans op het ontstaan van schimmel op de vloer of wand. Een mooie kwaliteits betoncire die van zichzelf ook waterdicht is, heeft het voordeel dat het ook zelfs bij beschadiging van de lak alsnog schimmelwerend is. Dit geldt dus niet voor elke betoncire dat is afhankelijk van de kwaliteit en dus de samenstelling van het gekozen systeem. Daarbij heeft een goede kwaliteit betoncire ook nog eens een sterke hechting waardoor de levensduur van het product hoog is.  

het product werkt heel goed samen met vloerverwarming, ook als de vloerverwarming onder de tegels ligt en de betonstuc over tegels geplaatst wordt.  

Betoncire heeft een dikte van 2 tot 3 mm. Dit is een enorm voordeel, omdat het daardoor over de huidige vloer geplaatst kan worden zonder problemen te krijgen met deurhoogtes of andere draaiende delen en het is daardoor heel erg geschikt voor renovatie zonder problemen te krijgen met hoogteverschillen. Het sloopproces van de tegels daardoor kan worden vermeden.  

Het is ook enorm divers in kleuren, structuren en qua beleving waardoor het bij veel mensen in de smaak valt. Wij bieden als StucAtelier meerdere betoncire systemen aan. Voor wie op zoek is naar een wat rustiger en minimalistischere afwerking dan is de Topcret betonstuc een goede keus. Als u opzoek bent naar een meer stoerdere of levendige uitstraling kunt u kijken naar onze Beton sur ton of beal Mortex stuc. Dit stucwerk heeft meer kleurschakering waardoor er een wat wolkerig effect ontstaat.  

Hoe voelt betonciré aan?  

Betoncire voelt prettig aan. Het is erg glad en zacht voor een betonsoort en het neemt snel de omgevingswarmte aan waardoor het niet koud aanvoelt. Het is enorm geschikt en prettig om met blote voeten of met sokken op te lopen. Vooral in combinatie met vloerverwarming voelt het heel erg prettig aan de voeten. Je hebt verschillende structuren van betoncire en zo kan je zelf bepalen hoe jouw beton aan voelt.  

Wij hebben ook verschillende patronen zoals Snake stuc, Croco stuc, Bamboo stuc, Rockstructuur ect. Deze patronen hebben allen een andere eigen structuur en dus gevoel. Bijvoorbeeld de Concrete Rock. Dit is een stoere, robuuste wandafwerking. Allereerst wordt er een rots-structuur gemaakt, waarna deze structuur wordt afgewerkt met bijvoorbeeld een betoncire voor de waterdichtheid van de grove rots-look. Deze wandafwerking voelt daardoor weer totaal anders aan dan een gladde betonstuc wand. En de Snake stuc of Croco stuc zijn wandafwerkingen waarbij het patroon van de schubben van een slang / de huid van een krokodil in o.a. in de betoncire worden verwerkt. Er zijn eindeloze mogelijkheden met betoncire wat betreft structuren en kleuren waardoor je verschillende sferen kunt creëren die allemaal weer net anders aanvoelen.  

Waar komt betonciré vandaan?  

Betonciré
Betonciré

Beton cire is overgewaaid uit frankrijk waar het al jaren werd gebruikt voor het verstevigen en het egaliseren van muren, vloeren en plafonds. Hierna is de beton cire enorm veranderd. Je hebt ondertussen veel meer betonstuc systemen die steeds verbeteren waaronder bijvoorbeeld microcement wat ook vaak betoncire wordt genomens de oorsprong vind in Spanje of argentinië de meningen zijn daarover verdeeld. 
Daarnaast wordt mortex ook vaak betoncire genoemd. Waar dat oorspronkelijk vandaan komt is niet echt bekend. Het komt nu in ieder geval uit België. De invloeden komen hoogstwaarschijnlijk uit marrakesh zeker als je kijkt naar de uitstraling van onze betonsurton of mortex stuc met betoncire / tadelakt uitstraling. Het lijkt allemaal op elkaar en wordt door de consument allemaal betoncire genoemd. Dus waar komt betoncire vandaan? ja dat is afhankelijk van wat je precies onder betoncire verstaat.