Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat er bij het zien van onze producten vragen ontstaan, hieronder vind je de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Laat het ons dan gerust weten.

MATERIALEN

Zijn de materialen geschikt voor iedere ruimte?

Niet elk soort materiaal is geschikt voor iedere ruimte. Wel kun je bij een aantal materialen kiezen voor een kwaliteit voor droge ruimtes of een kwaliteit voor ruimtes zoals bijvoorbeeld een badkamer. Op onze website kun je bij materialen zien of een product geschikt is voor een natte ruimte of niet. Je mag ons natuurlijk ook altijd om meer informatie of uitleg vragen, dit kan door een mail te sturen naar info@stucatelier.nl

In welke kleuren zijn de materialen verkrijgbaar?

De materialen zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, van grijstinten, tot aan naturel kleuren, wit, groen, rood etc. Alle kleuren zijn in onze showroom te bekijken, waarbij het aanbod in naturel kleuren het grootst is. Benieuwd naar alle kleuren en wil je deze in het echt bekijken? Maak dan een afspraak voor een bezoek aan onze showroom.

Kan ik de materialen zelf aanbrengen of moet ik een professional inschakelen?

Nee, alles wat wij aanbieden is inclusief het aanbrengen van het stucwerk. Het product kan niet los geleverd worden. Het stucwerk wordt altijd aangebracht door onze stucadoors. De planning hiervan wordt afgestemd na akkoord op een offerte. Je kunt een offerte aanvragen via info@stucatelier.nl.

Ben je zelf stucadoor en wil je verwerker worden van de Topcret producten? Dan kun je contact opnemen via gerjanne@stucatelier.nl

Wat kosten de materialen?

Dit verschilt per type en kwaliteitsoort. De richtprijzen worden op onze productenpagina bij elk product aangegeven.

Op welke ondergrond kan ik de materialen aanbrengen?

Alle materialen kunnen enkel op een stabiele ondergrond aangebracht worden, een droge, vlakke strakke ondergrond. Voorbeelden van ondergronden zijn: watervast multiplex (verlijmd), een cementdekvloer, tegelklaar gestucte, behangklare wanden. In onze Betonstuc voorwaarden lees je hier meer over. Een uitzondering hierop is onze Labour of Lime deze kan op een tegelklare ondergrond aangebracht worden en dus zelfs direct op de betonnen wanden in een nieuwbouwhuis! Lees hierover meer.

Na hoeveel tijd kun je materialen in gebruik nemen?

Vloeren hebben een productietijd van een week en 7 dagen droogtijd. Voor badkamer en andere betonstuc producten geldt hetzelfde. Decoratieve wandafwerkingen zijn doorgaans de volgende dag droog, tenzij de afwerking uit meerdere lagen bestaat. Staat jouw project binnenkort gepland? Vraag dan altijd even naar de specifieke productie- en droogtijd voor jou.

Kunnen de materialen buiten?

Bepaalde materialen zijn geschikt voor buiten, echter wel bij voorkeur overdekt. Wil je producten buiten gaan toepassen? Laat dit dan van tevoren weten, dit wordt dan namelijk anders afgewerkt. Onze betonstuc en kalkstuc producten kunnen buiten. Uiteraard hebben de materialen buiten meer te leiden dan binnen, dat is met alles wat je buiten zet, daarom is het des te belangrijker dat dit goed onderhouden wordt (bijvoorbeeld ‘s winters afdekken).

Hoe sterk zijn de materialen?

Dit is voornamelijk relevant voor afwerkingen op vloeren, trappen, keukenbladen en badkamers. Daarvoor gebruiken we de Topcret en BETON-SUR-TON producten.

Hieronder vind je de sterktes per soort:
Topcret
Mortex

Kun je de materialen verven?

Ja, dat is mogelijk, al vinden wij dat toch wel zonde;-). Mocht je dit toch echt willen, dan zal er wellicht eerst een primer aangebracht moeten worden.

Kunnen de materialen op MDF?

Ja, dat is mogelijk.

Zijn de materialen waterdicht?

Niet elk soort materiaal is waterdicht. Wel kun je bij een aantal materialen kiezen voor een kwaliteit voor droge ruimtes of een kwaliteit voor ruimtes zoals bijvoorbeeld een badkamer. Op onze website kun je bij materialen  zien of een product geschikt is voor een natte ruimte of niet. Je mag ons natuurlijk ook altijd om meer informatie of uitleg vragen, dit kan door een mail te sturen naar info@stucatelier.nl.

Kunnen de materialen gaan scheuren?

Als je bang bent voor scheuren kies dan altijd voor onze scheur overbruggende materialen die vanuit zichzelf niet kunnen scheuren omdat ze flexibel zijn  Daarnaast kunnen we de ondergrond ingazen waardoor je het scheuren tot een minimum kan beperken. Helaas kunnen we dit niet garanderen omdat je nou eenmaal dit gegeven niet in de hand hebt. Als uw huis extreem gaat werken of een ondergrond gaat scheuren dan kan je met geen enkele afwerklaag een huis bij elkaar houden. We kunnen het alleen zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe maak ik de materialen schoon?

In ons onderhoudsdocument staat een uitleg over hoe de betonstuc producten schoongemaakt kunnen worden. Lees hieronder wat te doen bij stucwerk schoonmaken die niet waterdicht zijn omdat deze een open structuur hebben.

Stucwerk schoonmaken
Bij stucwerk schoonmaken moet je zorgvuldig te werk gaan. Het meeste stucwerk is glad of met een fijne korrel. Met name stucwerk met een fijne korrel is wat lastiger te reinigen dan glad stucwerk. Door de korrel kan je niet zomaar met een doek of spons gaan reinigen, er blijven dan vaak allemaal restjes achter die blijven hangen door de (scherpe) korrels.

Schoonmaakmiddelen voor stucwerk
Er zijn speciale middel te koop om je stucwerk goed schoon te krijgen. Deze middelen om stucwerk schoon te maken kan je bij de bouwmarkt kopen. Behalve de speciale middeltjes kan je ook gewoon met huishoudelijke schoonmaakmiddelen stucwerk reinigen. Trouwens het beste is om eerst een vlek op het stucwerk te reinigen met lauw water. Wanneer dit niet lukt probeer dan de huishoudelijke schoonmaakmiddelen en vervolgens de speciale middelen.

Bij aanslag van roken, stoken maar ook koken worden ongeverfde wanden van sierpleister/stucwerk vuil. Deze materialen verven is zonde, duur, veel werk en het is moeilijk om een mooi en gelijkmatig resultaat te krijgen. De beste en eenvoudigste oplossing is sierpleisterreiniger. Eenvoudig aan te brengen met verf- of schuimroller, even laten intrekken en klaar! Bewerk dan wel de volledige wand om kleurverschillen in het stucwerk te voorkomen.Voor dat je gaat schoonmaken op een plek die vol in het zicht zit, is het verstandig om eerst op een kleine plek uit het zicht de schoonmaakmiddelen te testen, omdat sommige middelen een vlek erger kunnen maken of niet goed passen bij het stucwerk. Wanneer je een lelijke plek op je stucwerk krijgt door het schoonmaken ben je verder van huis.

Materiaal voor het reinigen van stucwerk
Voor het reinigen van stucwerk kan je het beste gebruik maken van een doek die niet pluist, een spons of een borstel. Zeker wanneer je stucwerk met korrel reinigt is het handig om een borstel te gebruiken. De borstel die we aanraden zijn een nagelborstel of schrobborstel. Als spons gebruik je geen schuurspons (de groen gele) maar een gewone schoonmaak spons. Eventueel kan je aan het water wat schoonmaak ammonia toevoegen. Het ruikt niet zo lekker maar doet wel zijn werk.

Hoe ga je te werk?:
Neem een emmer met lauw/warm water met daarin wat schoonmaakmiddel (stucwerk schoonmaken eerst proberen met alleen water). Neem de borstel of spons (een spons gebruik je voor vlak stucwerk en de borstel gebruik je vaker bij grof stucwerk) maak deze vochtig en bewerk de plek die schoongemaakt moet worden. Ga bij stucwerk schoonmaken zorgvuldig te werk. Dep voorzichtig met de spons en veeg met kleine rustige vegen zonder al te veel druk de vlek weg. Bij het gebruik van een borstel ga je hetzelfde te werk, borstel met niet al te veel druk de vlek weg. 

Zijn de materialen helemaal vlak?

Het zijn gespaande producten en hand dus nooit 100% vlak.

De tekening/nuancering, pigmentvlekken van de betonstuc vloer met kleurschakering is wisselend en de beoordeling van het resultaat is smaakgebonden. Onze stucadoors brengen de patronen aan gebaseerd op de proefvlakken die te bezichtigen zijn in de showroom van StucAtelier.

Enig kleurverschil ten opzichte van het overeengekomen monster of kleurenwaaier is mogelijk, terwijl eveneens onder omstandigheden bij de uitvoering van het werk glansverschil kan ontstaan, alsmede enige oneffenheid, spaanslag etc.

Alle materialen worden geheel met de hand aangebracht. Omdat de materialen vloeibaar zijn op het moment van aanbrengen, zullen factoren als temperatuur, stof en tocht altijd wat invloed uitoefenen. Je zult daarom, als je goed kijkt, bij oplevering hier en daar een haartje, vuiltje of blaasje kunnen tegenkomen, dat is niet te voorkomen. Voor het mooiste resultaat is het belangrijk met elkaar samen te werken. Wij, door de vloer zorgvuldig aan te brengen, jij door de ondergrond goed schoon te vegen en bij voorkeur even te stofzuigen. En gezien stofvorming hardnekkig kan zijn is tweemaal stofzuigen in sommige gevallen zelfs wenselijk.

Zijn de materialen makkelijk te onderhouden en schoonmaken?

In ons onderhoudsdocument staat een uitleg over hoe de betonstuc producten schoongemaakt kunnen worden. Producten die niet afneembaar zijn omdat deze een open structuur hebben hoeven niet op deze manier schoongemaakt te worden.

Bijna alle materialen zijn te impregneren of te sealen als je wilt dat het afneembaar is. Het is wel goed om te weten dat het impregneren altijd iets de uitstraling beïnvloedt.

Voor onderhoud zie vraag hoe houd ik de materialen schoon.

Kunnen de materialen op meubels worden aangebracht?

Ja, dit kan op bepaalde ondergronden. Het belangrijkste is dat dit een stabiele en vlakke ondergrond is. Daarnaast moet het met een spaan aan te brengen zijn, dus het meubel mag niet te veel hoekjes en randjes hebben.

Wat is de levensduur van de materialen?

Dat ligt eraan hoe het wordt onderhouden, aan de kwaliteit van de ondergrond en hoe intensief het wordt gebruikt. Bij normaal gebruik en goed onderhoud, dus de ideale omstandigheden, zouden de producten dezelfde levensduur als matte tegels moeten hebben en dus jaren mee moeten gaan. Is de staat van de afwerking niet meer zoals je wenst? Dan is het mogelijk om hier een nieuwe laag overheen aan te brengen of om een afspraak te maken voor een diepte reininging. Of om bepaalde plekken te laten herstellen.

Zijn de materialen geschikt voor nieuwbouw i.v.m. het werken van een huis?

Wij doen al jarenlang veel nieuwbouw projecten en het materiaal waar we mee werken is van zichzelf flexibel, dus dit zou uit zichzelf nooit gaan scheuren. Wij zeggen altijd: Je kunt niet met een afwerklaag (van een paar mm) een huis bij elkaar houden. Als een huis heel erg gaat werken dan kan het materiaal inderdaad wel gaan scheuren, Dit is echter niet alleen het geval bij nieuwbouw, maar ook bij een verbouwing. Daarnaast hebben andere materialen dan decoratief stucwerk / betonstuc dit ook. Je kunt er altijd voor kiezen om dit bijvoorbeeld een aantal jaar te laten herstellen door een nieuwe laag aan te brengen.

GARANTIE & KWALITEIT

Hoe veel jaar garantie krijg ik op de producten?

Op de technische aspecten van alle vloeren of wanden verlenen wij een garantie voor de maximale periode van 5 jaar, waarbij een afbouw geldt na drie jaar met 15% van de waarde van de opdracht. Op de toplaag (coating, lak) verlenen wij een garantie voor de periode van 2 (twee) jaar. De garantieperiode gaat in na voltooiing van de werkzaamheden. Er is geen (beroep op) garantie indien de afnemer niet alle facturen tijdig heeft voldaan. Bij uitvoering van de garantiewerkzaamheden dient de afnemer zich te houden aan de adviezen en instructies van ons waaronder de instructies en werkzaamheden zoals staan in Checklist Vloeren en Badkamer & Wanden. Niet volgen van die instructies leidt tot verval van de garantie hierboven genoemd.

ONDERHOUD

Hoe onderhoud ik de producten?

In ons onderhoudsdocument staat een uitleg over hoe de betonstuc producten schoongemaakt kunnen worden. Producten die niet afneembaar zijn omdat deze een open structuur hebben hoeven niet op deze manier schoongemaakt te worden. Lees hieronder wat te doen bij stucwerk schoonmaken die niet waterdicht zijn omdat deze een open structuur hebben.

Stucwerk schoonmaken
Bij stucwerk schoonmaken moet je zorgvuldig te werk gaan. Het meeste stucwerk is glad of met een fijne korrel. Met name stucwerk met een fijne korrel is wat lastiger te reinigen dan glad stucwerk. Door de korrel kan je niet zomaar met een doek of spons gaan reinigen, er blijven dan vaak allemaal restjes achter die blijven hangen door de (scherpe) korrels.

Schoonmaakmiddelen voor stucwerk
Er zijn speciale middel te koop om je stucwerk goed schoon te krijgen. Deze middelen om stucwerk schoon te maken kan je bij de bouwmarkt kopen. Behalve de speciale middeltjes kan je ook gewoon met huishoudelijke schoonmaakmiddelen stucwerk reinigen. Trouwens het beste is om eerst een vlek op het stucwerk te reinigen met lauw water. Wanneer dit niet lukt probeer dan de huishoudelijke schoonmaakmiddelen en vervolgens de speciale middelen.

Bij aanslag van roken, stoken maar ook koken worden ongeverfde wanden van sierpleister/stucwerk vuil. Deze materialen verven is zonde, duur, veel werk en het is moeilijk om een mooi en gelijkmatig resultaat te krijgen. De beste en eenvoudigste oplossing is sierpleisterreiniger. Eenvoudig aan te brengen met verf- of schuimroller, even laten intrekken en klaar! Bewerk dan wel de volledige wand om kleurverschillen in het stucwerk te voorkomen.Voor dat je gaat schoonmaken op een plek die vol in het zicht zit, is het verstandig om eerst op een kleine plek uit het zicht de schoonmaakmiddelen te testen, omdat sommige middelen een vlek erger kunnen maken of niet goed passen bij het stucwerk. Wanneer je een lelijke plek op je stucwerk krijgt door het schoonmaken ben je verder van huis.

Materiaal voor het reinigen van stucwerk
Voor het reinigen van stucwerk kan je het beste gebruik maken van een doek die niet pluist, een spons of een borstel. Zeker wanneer je stucwerk met korrel reinigt is het handig om een borstel te gebruiken. De borstel die we aanraden zijn een nagelborstel of schrobborstel. Als spons gebruik je geen schuurspons (de groen gele) maar een gewone schoonmaak spons. Eventueel kan je aan het water wat schoonmaak ammonia toevoegen. Het ruikt niet zo lekker maar doet wel zijn werk.

Hoe ga je te werk?
Neem een emmer met lauw/warm water met daarin wat schoonmaakmiddel (stucwerk schoonmaken eerst proberen met alleen water). Neem de borstel of spons (een spons gebruik je voor vlak stucwerk en de borstel gebruik je vaker bij grof stucwerk) maak deze vochtig en bewerk de plek die schoongemaakt moet worden. Ga bij stucwerk schoonmaken zorgvuldig te werk. Dep voorzichtig met de spons en veeg met kleine rustige vegen zonder al te veel druk de vlek weg. Bij het gebruik van een borstel ga je hetzelfde te werk, borstel met niet al te veel druk de vlek weg. 

Bijna alle materialen zijn te impregneren of te sealen als je wilt dat het afneembaar is. Het is wel goed om te weten dat het impregneren altijd iets de uitstraling beïnvloedt.

Wat moet ik doen als er een vlek in het materiaal zit?

SierStucwerk schoonmaken
Bij stucwerk schoonmaken moet je zorgvuldig te werk gaan. Het meeste stucwerk is glad of met een fijne korrel. Met name stucwerk met een fijne korrel is wat lastiger te reinigen dan glad stucwerk. Door de korrel kan je niet zomaar met een doek of spons gaan reinigen, er blijven dan vaak allemaal restjes achter die blijven hangen door de (scherpe) korrels.

Schoonmaakmiddelen voor Sierstucwerk
Er zijn speciale middel te koop om je stucwerk goed schoon te krijgen. Deze middelen om stucwerk schoon te maken kan je bij de bouwmarkt kopen. Behalve de speciale middeltjes kan je ook gewoon met huishoudelijke schoonmaakmiddelen stucwerk reinigen. Trouwens het beste is om eerst een vlek op het stucwerk te reinigen met lauw water. Wanneer dit niet lukt probeer dan de huishoudelijke schoonmaakmiddelen en vervolgens de speciale middelen.

Bij aanslag van roken, stoken maar ook koken worden ongeverfde wanden van sierpleister/stucwerk vuil. Deze materialen verven is zonde, duur, veel werk en het is moeilijk om een mooi en gelijkmatig resultaat te krijgen. De beste en eenvoudigste oplossing is sierpleisterreiniger. Eenvoudig aan te brengen met verf- of schuimroller, even laten intrekken en klaar! Bewerk dan wel de volledige wand om kleurverschillen in het stucwerk te voorkomen.Voor dat je gaat schoonmaken op een plek die vol in het zicht zit, is het verstandig om eerst op een kleine plek uit het zicht de schoonmaakmiddelen te testen, omdat sommige middelen een vlek erger kunnen maken of niet goed passen bij het stucwerk. Wanneer je een lelijke plek op je stucwerk krijgt door het schoonmaken ben je verder van huis.

Materiaal voor het reinigen van Sierstucwerk
Voor het reinigen van stucwerk kan je het beste gebruik maken van een doek die niet pluist, een spons of een borstel. Zeker wanneer je stucwerk met korrel reinigt is het handig om een borstel te gebruiken. De borstel die we aanraden zijn een nagelborstel of schrobborstel. Als spons gebruik je geen schuurspons (de groen gele) maar een gewone schoonmaak spons. Eventueel kan je aan het water wat schoonmaak ammonia toevoegen. Het ruikt niet zo lekker maar doet wel zijn werk.

Hoe ga je te werk?
Neem een emmer met lauw/warm water met daarin wat schoonmaakmiddel (stucwerk schoonmaken eerst proberen met alleen water). Neem de borstel of spons (een spons gebruik je voor vlak stucwerk en de borstel gebruik je vaker bij grof stucwerk) maak deze vochtig en bewerk de plek die schoongemaakt moet worden. Ga bij stucwerk schoonmaken zorgvuldig te werk. Dep voorzichtig met de spons en veeg met kleine rustige vegen zonder al te veel druk de vlek weg. Bij het gebruik van een borstel ga je hetzelfde te werk, borstel met niet al te veel druk de vlek weg. 

Bijna alle materialen zijn te impregneren of te sealen als je wilt dat het afneembaar is. Het is wel goed om te weten dat het impregneren altijd iets de uitstraling beïnvloedt.

Voor de overige (betonstuc) materialen kun je ons onderhoudsdocument raadplegen. Blijft de vlek zichtbaar een weet je niet wat hier mee te doen? Maak dan een foto en stuur dit naar service@stuctalelier.nl, zodat wij advies kunnen geven.

Wat moet ik doen als er een scheurtje in het materiaal zit?
Als er een breuklijn in zit dan is er op zich niets aan de hand ook niet wat de waterdichtheid betreft. Zit er echt ruimte tussen dan moet dit wel gerepareerd worden. Bij twijfel altijd even aan de bel trekken. Maak een foto en vraag advies door dit te mailen naar service@stucatelier.nl.

BADKAMER

Aannemer / winkel

Mijn aannemer zegt ‘niet doen, dit is vragen om problemen’.

In ‘betonstucland’ zijn veel verschillende materialen en aanbieders/verwerkers. Decoratief stucwerk is echter wel een specialiteit en een vak apart, niet iedere stucadoor is daar bekend mee. Wij zijn al lang geleden gestart met producten als leem en tadelakt, waardoor wij jarenlange ervaring hebben met dit soort producten. We hebben veel producten gezien en getest om zo de beste materialen aan onze klanten te kunnen bieden.

Waar de meeste problemen mee kunnen ontstaan is in een badkamer, het is belangrijk dat je werkt met producten die waterdicht zijn. Veel betonstuc producten in de markt worden met een afwerklaag waterdicht gemaakt wordt. Wij werken met goede hoogwaardige materialen die badkamergeschikt zijn, de materialen zijn van zichzelf al waterdicht. Daarnaast geven wij ondergronden in de natte douchehoek ook nog een extra behandeling. Wij geven daarom ook garantie op vocht/waterdichtheid, dus daar hoef je als klant niet bang voor te zijn, tenzij het slecht onderhouden wordt uiteraard. Als er beschadigingen zijn waardoor er water in of tussen kan komen, dan moet daar altijd naar gekeken worden. Maak hier melding van zodat wij dit kunnen beoordelen, dan moet daar wel naar gekeken worden. Melding gemaakt worden en opgelost worden.

Is betonstuc ook echt geschikt in de douche of bad?

Ja, wij werken met goede hoogwaardige materialen die badkamergeschikt zijn, de materialen zijn van zichzelf al waterdicht. Daarnaast geven wij ondergronden in de natte douchehoek ook nog een extra behandeling. Wij geven daarom ook garantie op vocht/waterdichtheid, dus daar hoef je als klant niet bang voor te zijn, tenzij het slecht onderhouden wordt uiteraard. Als er beschadigingen zijn waardoor er water in of tussen kan komen, dan moet daar altijd naar gekeken worden. Maak hier melding van zodat wij dit kunnen beoordelen, dan moet daar wel naar gekeken worden. Mail dan foto’s van de beschadiging naar service@stucatelier.nl Zodat we samen kunnen kijken naar de oorzaak en de oplossing.

Moet ik de hoeken in de badkamer kitten na het aanbrengen van betonstuc?

Ja, de hoeken worden ook altijd ingesneden nadat het betonstuc is aangebracht, zodat de vloer los komt van de muur om spanning te voorkomen, anders gaat het scheuren. Om het netjes af te werken heb je dan een kitnaad nodig. Daarbij heeft de kitnaad ook nog de functie dat deze spanning op kan vangen om scheuren te voorkomen.

Let op! Kitwerk moet op tijd vervangen worden, zoals ook bij tegels het geval is, 1x per 5 jaar.

Wanneer mag ik de douche gaan gebruiken?

Het materiaal moet 7 dagen na oplevering uitharden, daarna mag er pas water op komen.

Anders beschadig je de afwerklaag dus graag melden als het per ongeluk wel eerder nat is geworden.

Hoe maak ik betonstuc in de badkamer schoon?

In ons onderhoudsdocument staat een uitleg over hoe de betonstuc producten schoongemaakt kunnen worden.

Kan betonstuc over de bestaande tegels worden aangebracht?

Ja dat kan. Er dient wel vooraf gecontroleerd te worden op losse of holle plekken, schimmel of waterschade. Indien de oude tegels niet goed zitten dient alles te worden uitgebroken. Los is los en vast is vast, dus je hoeft niet kost wat kost te breken. LET OP! Lever de wanden zo vlak mogelijk aan ons op. Alles wat los zit dient te worden verwijderd.

Als er een waterschade achter de tegels heeft plaatsgevonden meld dit ten alle tijden.

Dan kunnen we daar maatregelingen voor nemen. Vocht wil er namelijk altijd weer uit en dan kan het zijn er blaasjes in het stucwerk komen of dat de afdruk van de voegen zichtbaar worden aan de oppervlakte en dan moet het opnieuw.

Om een vlakke ondergrond te creëren kan er eventueel een egalisatie laag worden aangebracht (bijvoorbeeld als er enkele tegels afgehaald zijn). Voordat het betonstuc wordt aangebracht worden de tegels door ons opgeruwd en ontvet.

VLOEREN

Ik heb vloerverwarming in mijn woning, kan dat met betonstuc?

Ja dat kan zeker. Wel dient het juiste opstookprotocol van de leverancier te zijn gevolgd voordat wij kunnen starten met het aanbrengen van het materiaal. Laat je ook informeren over onze vloer en wand verwarming die we mee kunnen stuccen in de afwerklaag.

Kan betonstuc over de bestaande vloertegels worden aangebracht?

Ja dat kan. Er dient wel vooraf gecontroleerd te worden op losse of holle plekken, schimmel of waterschade. Indien de oude tegels niet goed zitten dient alles te worden uitgebroken. Los is los en vast is vast, dus je hoeft niet kost wat kost te breken. LET OP! Lever de vloer zo vlak mogelijk aan ons op. Alles wat los zit dient te worden verwijderd.

Om een vlakke ondergrond te creëren kan er eventueel een egalisatielaag worden aangebracht (bijvoorbeeld als er enkele tegels afgehaald). Voordat het betonstuc wordt aangebracht worden de tegels door ons opgeruwd en ontvet.

Kan betonstuc op een bestaande gietvloer, epoxy grindvloer, marmoleum of verlijmd pvc worden aangebracht?

Bestaande gietvloer: ja dit is mogelijk

Epoxy grindvloer: dit is mogelijk, wel dient de vloer eerst te worden geëgaliseerd.

Marmoleum en PVC: dit is helaas niet mogelijk, dit moet verwijderd worden en daarna dien de ondergrond te worden geëgaliseerd.

Over welke vloeren kan betonstuc niet worden aangebracht?

Alles wat geen stabiele ondergrond is. Is de ondergrond niet glad maar wel vast? Dan moet het geëgaliseerd worden.

Zijn de vloeren ook geschikt voor over houten constructievloeren zoals deze in oudere woningen liggen?

Dit kan wel, maar dan moet er eerst goed gekeken worden in welke staat de vloer zich bevindt. Als de staat van de vloer van voldoende kwaliteit is, dan dient er wel altijd een extra voorbehandeling plaats te vinden.

Kunnen er krassen of deuken in de vloer komen?

Onze vloerproducten zijn redelijk krasvast, maar ga hier uiteraard niet met scherpe voorwerpen overheen. Bij normaal gebruik zijn de vloer krasvast. Puntbelasting blijft altijd lastig, maar hier kun je zelfs een tegel mee breken. Ons Topcret materiaal is heel hard en krasbestendig, maar dit is maar een aantal mm dik, dus bij een zeer zachte ondergrond kunnen ook hier deuken in komen.

Krassen en deuken zo veel mogelijk voorkomen? Lees dan onze adviezen in onze Betonstuc voorwaarden.

Hoe onderhoud ik een betonstuc vloer?

In ons onderhoudsdocument staat een uitleg over hoe de betonstuc producten schoongemaakt kunnen worden.

TRAPPEN

Ik heb een houten trap kan betonstuc daar op worden aangebracht?

Ja dat kan, afhankelijk van de staat waarin de trap zich bevindt. De trap moet uiteraard wel stabiliteit bieden. Houten trappen  en betontrappen in nieuwbouwhuizen zijn bijvoorbeeld mogelijk.

Hoe slijtvast is betonstuc op de trap?

Dat ligt er uiteraard helemaal aan hoe je hier mee om gaat, hoe intensief wordt de trap gebruikt en hoe wordt deze onderhouden. Bij normaal gebruik is een betonstuc trap minder kwetsbaar dan schilderwerk, minder vlekgevoelig dan tapijt en minder slijtagegevoel dan tapijt. Wat dat betreft is het een duurzaam materiaal wat daarnaast ook nog eens makkelijk een opfrisbeurt kan krijgen door een nieuwe laag aan te brengen (net als bij vloeren).

KEUKEN

Is betonstuc geschikt voor een aanrechtblad?

Ja, dit is geschikt voor een aanrechtblad.

Kan betonstuc ook achter de kookplaat worden aangebracht?

Ja, dat kan. Sidenote: ons beton-sur-ton materiaal is vergelijkbaar met natuursteen, dit is iets vlekgevoeliger dan ons Topcret materiaal.

Hoe maak ik een betonstuc aanrechtblad schoon?

In ons onderhoudsdocument staat een uitleg over hoe de betonstuc producten schoongemaakt kunnen worden.

Vuil niet in laten drogen en uitkijken met producten waar veel pigment in zit.

Zoals bijvoorbeeld: zilvershampoo, kurkuma, rode wijn. Deze producten moet je gelijk eraf halen en niet in laten drogen.

Hoe onderhoud ik een betonstuc aanrechtblad?

In ons onderhoudsdocument staat een uitleg over hoe de betonstuc producten schoongemaakt kunnen worden.

Mag ik een hete pan op mijn betonstuc aanrechtblad zetten?

Het materiaal zelf kan wel tegen de hitte, maar is het materiaal wat er onder zit bijvoorbeeld multiplex / hout dan kan er wel een reactie op komen.  

Mag ik mijn betonstuc aanrechtblad als snijplank gebruiken?

Nee, we raden af om met hele scherpe items in het betonstuc te snijden.

Moet ik mijn aanrechtblad afkitten?

Ja, de hoeken worden ook altijd ingesneden nadat het betonstuc is aangebracht, overgangen loskomen om spanning te voorkomen, anders gaat het scheuren. Om het netjes af te werken heb je dan een kitnaad nodig.

Let op! Kitwerk moet op tijd vervangen worden, zoals ook bij tegels het geval is, 1x per 5 jaar.

Kitwerk van betonstuc tegen schilderwerk aan dient door een schilder gedaan te worden. Wij gebruiken silliconenkit wat op kleur is, als daar schilderwerk op komt dan ontstaat er silliconenbesmetting dan hecht er 5 jaar later nog steeds geen verf op. Een schilder kan de overgang betonstuc-schilderwerk kitten met overschilderbare kit. Dit moet ook echt overschilderd worden, anders blijft het vuil aantrekken. Het advies is ook om het schilderwerk volledig na het betonstuc te laten uitvoeren.